25 Şubat 2015 Çarşamba

Kıprıstayız Gardaaaaş

Haftaiçi eğer çok bunaldıysam hemen bir son dakika planlaması yapıp haftasonu köşe bucak kaçıyorum buralardan. Yıllardır böyledir İstanbul'da olmama nedenim. Trafiği, havası, kalabalığı, sorunları insanı canından bezdirir, şu  canımdan çok sevdiğim şehr-i İstanbul :)

Geçen hafta şirketten aynı duyguları paylaştığım bir iş arkadaşım ile n'apsak-n'etsek derken Kıbrıs'ta karar kıldık ve en güzel tatil anılarımıza yavru vatanı da dahil etmiş olduk. Ben daha önce ailem ile gidip tur ile heryeri dolaştığım üzere bu sefer mümkün olduğunca yürüyüş, alışveriş ve yemek molalarıyla bezenmiş harika saatler yaptım kendime  :)

Kıbrısın insanı, havası ve kültürü bizlerden biraz farklı olsa bile ben herşeyiyle seviyorum oraları. Babam 20 ay askerlik yapmış ama 40 senedir anlatır durur oraları :) Ben de daha yakından görmek üzere ara-sıra kaçıyorum bu güzel adaya. Karlı havaya rağmen uçtuğum cuma gününü pazar gece yarısına bağladık ve süper bir kısa tatili daha geride bıraktık. İş hayatı yoğun, havalar soğuk, moraller ortalamanın altındayken kaçın kaçabildiğiniz kadar. Hiçbirşey sizden ve sağlığınızdan değerli değil çünkü.

Ben şimdi biraz bilgi paylaşacağım siz de günün birinde Kıbrıs'a yolunuz düşerse Burci demişti dersiniz artık :)
Keyifli haftalar ve bol seyehatler dilerim şimdiden..

Bağımsızlık ilanından bu yana Türkiye tarafından ekonomik, siyasi ve askerî olarak desteklenmektedir. Türkiye'de "Yavru vatan", "Yeşilada" ya da "cennet ada" diye de bilinir.
Resmî dili Türkçedir. Bununla beraber halkın konuştuğu dil Türkiye Türkçesinin Kıbrıs ağzıdır. Yazı dilinde 1940'lardan itibaren Latin harfleri kullanılmaktadır. Kıbrıs ağzında Tükiye Türkçesinde kullanılmayan veya farklı anlam taşıyan bazı kelimeler bulunmaktadır. Örneğin ayakça (pedal) ve macun (reçel)
Ülkede 2009 yılı itibarı ile okul öncesi, ilkokul ve ortaokul düzeyinde eğitim alanların oranı %100, lise düzeyinde eğitim alanların oranı %78, üniversite düzeyinde eğitim alanların oranıysa %74'tür.
Kuzey Kıbrıs'taki Yakın Doğu ÜniversitesiGirne Amerikan ÜniversitesiOrta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs KampüsüLefke Avrupa ÜniversitesiUluslararası Kıbrıs Üniversitesi,Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Girne Üniversitesi'nde toplamda 47,000'den fazla öğrenci vardır. DAÜ, uluslararası tanınmış bir yükseköğretim kurumu olup, 35 ülkeden 1000 fakülte üyesine sahiptir; 68 ülkeden 15000 öğrencisi vardır. Bu 6 üniversite, Türkiye'deki YÖK tarafından denkliği onaylanmıştır. DAÜ ve YDÜAvrupa Üniversiteler Birliği'nin tam üyesidir. DAÜ, Akdeniz Üniversiteler Topluluğu'nun, İslam Dünyası Üniversiteleri Federasyonu'nun ve Uluslararası Üniversiteler Birliği'nin tam üyesidir. Türkiye'deki üç üniversite (İstanbul Teknik ÜniversitesiÇukurova ÜniversitesiGazi Üniversitesi) Kuzey Kıbrıs'ta kampüs açacaklardır. Kuzey Kıbrıs'ın ilk üniversitesi olan Girne Amerikan Üniversitesiİngiltere'de Canterbury'de 2009 yılında kampüs açmıştır, bu kampüs İngiliz Akreditasyon Konseyi tarafından 2010 yılında denkliği kabul edilmiştir. Ayrıca Girne Amerikan Üniversitesi'nin, Amerika'da, Singapur'da, Türkiye ve HongKong'da kampüsleri bulunmaktadır.
13 Ağustos 2010'da, Kuzey Kıbrıs'ın Eğitim Bilimleri Derneği (KEB-DER) Avrupa Eğitim Araştırmaları Birliği'ne tam üye olmuştur.
Kıbrıs Türk mutfağıTürk mutfağı ve Kıbrıs Rum mutfağı ile benzerlikler göstermektedir. Bu çerçevede şeftali kebabı ve pilavuna gibi yemekler, molehiya, keçi peyniri hellim kızartması, hellimli, tatlı olarak da reçel ya da meyve şekerlemesi diye nitelenebilecek macun anılabilir.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kendisine uygulanan ambargolar yüzünden spor alanında uluslararası organizasyonlara üye olamamaktadır. Ülkede kurulmuş olan Milli Olimpiyat KomitesiUluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınmamaktadır. Başta futbol olmak üzere tüm dallarda KKTC takımlarının uluslararası arenada mücadele etmesi Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti tarafından engellenmektedir. Bazı Kıbrıs Türk sporcular bu nedenle Türkiye ve Rum takımlarında forma giymektedir
Kıbrıs da gezilecek yerler arasında LefkoşaVenedik SütunuGirne KapısıSelimiye CamiYeşil HatGirne Eski LimanGirne KalesiBellapais ManastırıSt. Hilarion KalesiGazimağusaSt. Barnabas ManastırıKertikli HamamıNamık Kemal MüzesiSalamis HarabeleriOthello Kalesi,Lala Mustafa Paşa CamiiKarpaz yer alır.
Ülkede 2009 yılı itibarı ile 119 turistik konaklama tesisi, 15 diğer konaklama tesisi, 144 turizm ve seyahat acentesi, 25 casino ve 250 turistik restoran bulunmaktadır. Ülkedeki rehber sayısı 1192'dir. Toplam 9224 kişi turizm sektöründe çalışmaktadır.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Kuzey_K%C4%B1br%C4%B1s_T%C3%BCrk_Cumhuriyeti

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder